blog



Μια ιστορία με κουκούλες

E-mail Εκτύπωση PDF

[του Barefoot Flag]

Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2012. Ο 17χρονος Trayvon Martin, ένας αφροαμερικάνος έφηβος παρακολουθεί από τον τηλεοπτικό δέκτη σπιτιού συγγενικού του προσώπου αγώνα, όπου πρωταγωνιστεί η «σπυριάρα». Το σπίτι βρίσκεται στο Sanford, μια μικρή πόλη στα προάστια της Florida. Το Sanford έχει 55.000 κατοίκους, το εν τρίτο αυτών είναι μαύροι. Η αφήγηση της ιστορίας μας θα είναι λειψή αν δεν σημειώσουμε ότι το εν λόγω μπλοκ πολυκατοικιών ήταν συνοικία μιγάδων που φρουρούνταν από ένοπλες εθελοντικές ομάδες με σκοπό την «πάταξη της εγκληματικότητας». Στο ημίχρονο του αγώνα ο Martin θα πήγαινε στο συνοικιακό περίπτερο να αγοράσει παγωμένο τσάι και καραμέλες Skittles.

Έβρεχε. Ο Martin φορούσε την κουκούλα του και μιλούσε με το κινητό του τηλέφωνο στην κοπέλα του. Επιστρέφοντας στο σπίτι δολοφονήθηκε. Όταν η αστυνομία ήρθε το φούτερ του ήταν ποτισμένο με αίμα και η κουκούλα παρέμενε στο κεφάλι του. Πυροβολήθηκε από τον George Zimmerman ένα «wanna-be» μπάτσο. Ο 28χρονος Zimmerman -με λευκό πατέρα και Λατίνα μητέρα- έχοντας μαζί του ένα αυτόματο πιστόλι Kel-Tec 9 χιλιοστών εκτελούσε χρέη πολιτοφύλακα.

Από την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Zimmerman με το αστυνομικό κέντρο ανέφερε ότι ακολουθούσε ένα παράξενο μαύρο τύπο, ο οποίος φορούσε κουκούλα και πιθανώς ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Ο ισπανόφωνος πολιτοφύλακας κάλεσε το 911 για να τον ακούν, ώστε να έχει άλλοθι την ώρα που κυνηγούσε τον Martin. Ωστόσο, στην καταγεγραμμένη τηλεφωνική επικοινωνία με τα «κεντρικά» της αστυνομίας ακούγεται ξεκάθαρα ο Zimmerman να ψιθυρίζει στον εαυτό του «…Αυτά τα κωλοτρυπίδια… Πάντα βρίσκουν τρόπο να ξεφύγουν…», ενώ σε μια νέα αποστροφή του λόγου του χαρακτηρίζει τους αφροαμερικάνους «γαμημένους νέγρους».

Η Mary Cutcher σε δηλώσεις της στην εκπομπή του Anderson Cooper στο CNN ανέφερε ότι εκείνο το βράδυ ήταν στην κουζίνα του σπιτιού της και έχοντας ανοιχτό το παράθυρο άκουσε ήχους κλαψουρίσματος να έρχονται από τον δρόμο, όχι όμως βροντώδη αναφιλητά, ήχοι που έμοιαζαν με κλαψουρίσματα ικεσίας, έπειτα ακολούθησε ο ξερός και απότομος κρότος ενός πυροβολισμού. Ο Zimmerman υπερασπίσθηκε τον εαυτό του υποστηρίζοντας πως ήταν σε άμυνα, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα του ο Martin του επιτέθηκε με πέτρες τραυματίζοντας τον στο πρόσωπο. Ο Zimmerman ως «νόμιμος» πολιτοφύλακας έκανε χρήση του νόμου Stand Your Ground, ο οποίος αναφέρει ότι: «Ο πολίτης που δεν εμπλέκεται σε παράνομη δραστηριότητα και ο οποίος δέχεται επίθεση βρισκόμενος σε οποιοδήποτε σημείο όπου έχει δικαίωμα να βρίσκεται, δεν έχει την υποχρέωση να υποχωρήσει και έχει το δικαίωμα να παραμείνει στο έδαφος του/της και να αντιμετωπίσει τη βία με βία, συμπεριλαμβανόμενης της θανατηφόρου εάν βέβαια αυτός/αυτή δικαιολογημένα θεωρήσει ότι είναι αναγκαίο να το πράξει για να αποτρέψει τον θάνατο ή σοβαρή βλάβη στη σωματική ακεραιότητα στον ίδιο ή σε άλλο ή τον εξαναγκασμό σε διάπραξη κάποιου κακουργήματος.» Όμως πρέπει να σημειωθεί ότι ο πυρήνας του συγκεκριμένου νομοθετήματος κρύβεται σε μια παλιά αγγλική νομική σκέψη, σύμφωνα με την οποία το Σπίτι Μου είναι το Κάστρο Μου. Συνέπεια όλων αυτών ήταν ο Ισπανόφωνος μακελάρης, ο οποίος είχε μητρώο για διάφορες επιθέσεις και βίαιη συμπεριφορά να μην συλληφθεί, καθώς στην αρχή αφέθηκε ελεύθερος εκμεταλλευόμενος την ποινική νομοθεσία της Florida.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μια νομοθεσία που σου επιτρέπει να συμπεριφέρεσαι ως ο απόλυτος «νταής της γειτονιάς» σε συνδυασμό με τη γενικευμένη οπλοκατοχή μαθηματικά οδηγεί σε παρόμοια περιστατικά. Το συγκεκριμένο όμως έλαβε την δημοσιότητα που του άρμοζε στις ΗΠΑ. Διαδηλώσεις στο Sanford αλλά και σε άλλες πόλεις, συλλογή εκατομμυρίων υπογραφών που ζητούν την σύλληψη του αρχηγού του τοπικού τμήματος Neighbourhood Watch, George Zimmerman, προεκλογικές δηλώσεις από υποψηφίους Ρεπουμπλικάνους με αφορμή τη δήλωση του Barack Obama ότι «…Αν είχα γιο θα έμοιαζε με τον Trayvon…». Ακόμα, μια σειρά ενεργειών από παίκτες του NBA που στην πλειοψηφία τους ήταν αφροαμερικάνοι έδειξε ότι τουλάχιστον τα πολλά εκατομμύρια δολάρια δεν τους έκαναν να ξεχάσουν τα ανοιχτά γήπεδα, όπου οι περισσότεροι διαμόρφωσαν το στυλ παιχνιδιού τους, εν τέλει δεν ξέχασαν τα γκέτο στα οποία μεγάλωσαν.

Την αρχή έκανε ο Dwayne Wade που ανέβασε στην σελίδα του στο Facebook και στο λογαριασμό του στο Twitter μια φωτογραφία με κουκούλα στο κεφάλι και χαμηλωμένο βλέμμα, συνοδευόμενη από τις λέξεις «hoodies» (σ.σ. τα φούτερ με κουκούλα), «stereotype» και το όνομα «Trayvon Martin». Κατά τη διάρκεια της ημέρας η ομάδα των Miami Heat αποφάσισε να λάβει δράση, οργάνωσαν λοιπόν μια ομαδική φωτογράφιση φορώντας όλοι τους κουκούλες. Αυτό που σκάρωσαν ήταν απλό, ωστόσο το μήνυμα έφτασε στους παραλήπτες του. Η φωτογραφία έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω του ιντερνέτ και των social media. Ο Lebron James ανεβάζοντας την εικόνα στο λογαριασμό του στο Twitter πρόσθεσε τα hashtags «We are Trayvon Martin», «Hoodies», «Stereotyped» και έκλεισε με το «We Want Justice». Από την φωτογραφία απουσίαζε ο Mike Miller ο μοναδικός λευκός παίκτης της τότε ομάδας των Heat, καθώς ήταν τραυματίας και δεν ακολούθησε την αποστολή στο Detroit. Στο συγκεκριμένο αγώνα οι δυο super star των Heat έγραψαν στα sneakers τους «RIP Trayvon Martin», για την ιστορία οι Heat επιβλήθηκαν των Pistons με 88-73. Επίσημα οι Heat με μια γλυκανάλατη ανακοίνωση τους υπογράμμισαν ότι «οι καρδιές μας χτυπούν για την οικογένεια και τους αγαπημένους ανθρώπους του Trayvon Martin, αλλά και όσους εμπλέκονται σε αυτή την τραγική ιστορία. Στηρίζουμε τους παίκτες και ελπίζουμε ότι η εικόνα τους και η εικόνα της ομάδας μπορεί να πάρει μέρος σε ένα εθνικό διάλογο που θα βοηθήσει την ανάρρωση της χώρας». Οι ανακοινώσεις αλληλεγγύης προς της οικογένεια του Trayvon και καταδίκης της ρατσιστικής βίας όμως δεν σταμάτησαν στην επίσημη ανακοίνωση των Heat, καθώς η Ένωση παικτών του NBA (NBPA) με γραπτή τοποθέτηση της απαιτούσε την σύλληψη του George Zimmerman, εγκαλώντας παράλληλα τον διοικητή της αστυνομικής διεύθυνσης του Sanford, Bill Lee για παράλειψη εκτέλεσης καθήκοντος και φυλετική προκατάληψη, εξαιτίας της μη σύλληψης του δολοφόνου. Επίσης, πέραν του αναμενομένου ήταν και οι NBAers που πόσταραν φωτογραφίες με κύριο γνώμονα την κουκούλα αφήνοντας σημειώσεις εναντίωσης στην ρατσιστική βία, παίκτες όπως ο Carmelo Antony, o Amare Studemaire, ο οποίος κατάγεται από την Florida και -ένας από τους καλύτερους point gurd που πάτησε ποτέ το πόδι του σε γήπεδο- ο Steve Nash συγκαταλέγονται στην λίστα.

Τελικά, η εισαγγελέας Angela Corey άσκησε δίωξη στον Zimmerman για ανθρωποκτονία, τη στιγμή που άπαντες είχαν χάσει τα ίχνη του και το Νέο Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων τον είχε επικηρύξει. Αυτά που ακολούθησαν δεν προκαλούν εντύπωση. Ο Zimmerman προσπάθησε με κάθε τρόπο να αποδείξει ότι είναι αθώος παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως θύμα. Μάλιστα έδωσε στο φως της δημοσιότητας «πειραγμένες» εικόνες με ματωμένο το πρόσωπο του, ενώ διάφοροι ακροδεξιοί σκαλίζοντας το παρελθόν του Martin «αποκάλυπταν» τις αποβολές που είχε στο σχολείο και τη μια φορά που βρέθηκε πάνω του ένα σακουλάκι με ίχνη μαριχουάνας. Η ουσία είναι ότι το γεγονός αυτό λειτούργησε ως υπενθύμιση. Το φυλετικό ζήτημα στις ΗΠΑ δεν λύθηκε ποτέ και μάλιστα στα γκέτο των αμερικάνικων μητροπόλεων είναι ολοένα πιο έκδηλο. 


[δημοσιευμένο στο τεύχος 11 του περιοδικού Humba!]

περασμένα

Powered by mod LCA


δικά μας παιδιά
μπανανιώτης
δούλος
τορπίλα
στελής
φραντζής
κεσίσογλου
τσαλαπάτης
καλόρ

αρτόπουλος
λάρυγγας
ζουλ
βάαλ
κουλίδου
πλεημπό
μαρκ
βαγκ

διαβάζω

αεροζόλ
βίτα

βυτίο
δομιανός
ζακού
κίμπι

κκμοίρης
κόμπαλους
κουροσάβα
κουσίδης
κώστασνικ
λένιν
λοστμπόντις
μαραγκόπουλος
μαριονέτες
μόμεντ
μότορας
μπουρλέσκ

ξόδεμα
ολντμπόη
παιδί

πετεφρής
πορτατίφ
πουλής
ραδιοσοσιάλ
ρικούδης
ρομαντάντε
σάηλεντ

σαραντάκος
σκύλος
σοφιστής
σραόσα
στεφανίδης
τάλως
τέκιτσαν
φαιακία
χανδρινός
χασοδίκης


ρεμβάζω

γκρεπάλτ
καπράνος
κέρκυρα

κιλο
κινηματογράφοι
κούβα
μεγαλαϊκό
μίχος
μήνυμαλ
μιούταντ
μισιρλούδες
ντεμοντέ
ουλαλούμ
πόφπα
ραδιομπάμπλ
ρεντφλεκτέρ
σινέ7
τζαζαθήνα
χουανέγκρο

φώντας

σπάω πλάκα
άναλ
αντιστασέφ

βαψομαλλιάδες
ηλιθιότητα
καλυψώ
κουλούρι
κραμμπρουλέ
μαλάκας
σούπερκαλτ
στρουγκ
φίλοι
φώντας

παίζω μπάλα
αστέρας
βαρκελωνισμοί
σομπρέρο
χούμπα

 

βρίσκομαι
βρισκόμαστε

γειτονιές
βοτανικός
δρακόπουλου
ελαία
εξάρχεια
εργατολέσχη
ερνέστο
εξπόντιουμ
κερατέα
κουζίνα
λαμπηδόνα
μπάουμστρασε
νέα σμύρνη
πλουμί
πλους
πολύτεχνο
στρούγκα
ταξίδι
φιλαδέλφεια