blog



(απορίες #m25gr)

E-mail Εκτύπωση PDF

«Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει νεκροί χιλιάδες να ’ναι στους τροχούς», έγραφε ο Ελύτης. «Θέλει σωστοί χιλιάδες», διόρθωνε ο Ρασούλης. Οπως και να ’χει, «θέλει δουλειά πολλή». Και, αν κατορθώσαμε να έχουμε πλέον ως δεδομένο τους χιλιάδες στους τροχούς και στους δρόμους, μπορούμε να κάνουμε βαθιά συνείδηση το σκέλος της θυσίας; Μπορούμε να κάνουμε δουλειά πολλή; Μπορούμε άραγε να αξιωθούμε ανατροπές χωρίς ρήξεις; Μπορούμε να φανταστούμε ρήξεις χωρίς θυσίες; Μπορούμε να ονομάσουμε τις θυσίες και να προετοιμαστούμε περήφανα γι’ αυτές; Να φέρει ο καθένας τα πρόσφορα στη φωτιά, πλάι στα σχέδιά του για το πώς θα υποδεχτεί το νέο φως.

Μπορεί η αγανάκτηση να ξεφύγει από τον αρνητισμό, την απαξίωση και τη μούντζα; Μπορεί η οργή μας να απεγκλωβιστεί από τη μόνιμη καταδίκη των «άλλων» ως υπαίτιων για τα δεινά μας; Μπορούν να γίνουν πρόταγμα η καθημερινή μας πράξη και η συνείδηση του καθενός; Μπορούν οι πλατείες και οι γειτονιές να επαναπροσδιορίσουν τη δυναμική μιας συλλογικότητας που καθορίζει καθημερινά τις συντεταγμένες του κοινού μας βίου; Μπορούμε να επαναδιαπραγματευτούμε τα πάντα, ακόμα και τις σταθερές που ορίζουν το μικρόκοσμό μας;

Μπορεί ο θυμός μας να στραφεί ειλικρινά και σκληρά απέναντι σε εκείνο που, μέχρι χτες, τόσον καιρό κακοφόρμιζε; Μπορεί αυτός ο θυμός να ζητήσει έναν άλλο εαυτό, ένα άλλο πρόσωπο; Πρώτα για εμάς τους ίδιους και μετά για τους «άλλους», τους «από πάνω». Μπορούμε να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε; Μπορούμε να αναμετρηθούμε, επιτέλους, με το δύσκολο; Μπορούμε να ζητήσουμε παραπάνω από τους εαυτούς μας και όχι από τους άλλους;

Μπορούμε να είμαστε πρώτα άνθρωποι και μετά έλληνες; Μπορούμε να υπάρχουμε μακριά από εθνικούς ύμνους και ομόψυχα σαλπίσματα; Μπορούμε να είμαστε αληθινά αλληλέγγυοι σε εκείνα που θέλουμε και όχι μόνο σε εκείνα που δεν θέλουμε; Μπορούμε να ξαναβρούμε το λόγο και το διάλογο; Μεταξύ μας, ανά δύο, ανά τρεις, ανά χίλιοι δεκατρείς.

Ξαναγυρνώντας στους τροχούς, θυμάμαι τον Καρούζο: «Θα περάσουν από πάνω μας όλοι οι τροχοί / στο τέλος τα ίδια τα όνειρά μας θα μας σώσουν».


(γραμμένο για το αφιέρωμα 'Σύνταγμα calling' της free εφημερίδας Metropolis News, 03.06.11)

0 σχόλια μέχρι τώρα

Add Comment


     

    περασμένα

    Powered by mod LCA